Oppbevaring av ost

Noen råd og tips vedrørende lagring av ost.

Her følger noen råd for lagring av ost, vi anbefaler alle å bruke sunt vett i tillegg til disse tipsene. Riktig oppbevaring av ost gjør at du kan nyte den lenger. Vi anbefaler alle å bruke “ostepapir” for å pakke inn osten dersom du ikke har et eget “osteskap”.

Alle våre oster kommer i vakuumerte pakninger, vi anbefaler å ta de ut av denne for å la osten «puste».

Oppbevaring av ost

Pakk inn osten.

Ost er et levende produkt og bør derfor behandles deretter. Det er bakterier og enzymer som lever i osten som er med på å sette smak, bestemme konsistens osv. Vi anbefaler å bruke egen type ostepapir som emballasje . Den tillater osten å puste samtidig som den beholder fuktigheten. Har du ikke dette tilgjengelig går det også greit med tynt bakepapir. Pakk så osten i ostepapir, legg det i en liten plastboks med lufting (ikke lukk igjen helt).

Plasser den nederst i kjøleskapet (kanskje der hvor du ellers har grønnsaker). Der er det litt lunere og mildere enn resten av kjøleskapet. Har du en egnet bod eller matkjeller så kan du også bruke det.

Ost kan selvfølgelig fryses ned, men i noen tilfeller vil det gå på bekostning av konsistens. Noen ostetyper smuldrer litt, mens andre greier seg helt fint. Brie, camembert og fast oster tåler nedfrysning bedre enn andre oster. Uansett bør de pakkes i emballasje som er lufttett dersom de skal fryses.

Pakketips:

 • Blåmuggost kan pakkes inn i aluminiumsfolie, her er det viktig å holde fuktnivået i osten, tåler sjelden lenger enn 3 uker i kjøleskap.
 • Brie, Camembert, kittmodnede oster bør pakkes i ostepapir/eller emballasjen de kom i.
 • Chevre og andre geitoster – bruk ostepapir. Disse tåler å lagres en stund men vil ofte bli tørre og skarpere i smaken.
 • Kittmodnet ost – bruk ostepapir evt en liten plastboks med ventilering.
 • Fast ost i ostepapir evt i plastboks med lufting. Overflate mugg kan forekomme, skjær bort ca 0,5-1cm rundt muggen.
 • Fersk ost som Mozarella og feta bør ligge i den laken de kommer i.

De fleste oster vil som regel tørke litt der hvor de er kuttet, men her det bare å skjære bort det tørre. Ost som har ligget lenge i plast (vakuum) bør luftes godt og lenge (2-6 timer i kjøleskap) før de serveres.

Holdbarhet.

Hovedregelen er at en ost som ikke er oppskåret holder mye lengre enn oppskåret ost. Det er fuktighet, dvs væskemengden i osten som avgjør hvor resistent den blir mot uønsket mugg. Ost med høyt vanninnhold som for eksempel Mozarella har kort holdbarhet ettersom sopp og bakterier trives i fuktige omgivelser. Slike oster surner ofte et par dager etter BEST FØR dato.

En Parmigiano (parmesan på godt norsk) har derimot et lav fuktighetsnivå, slik at sopp og bakterier bruker lenger tid på å utvikle seg. Tilsvarende med Manchego og generelt andre oster som har et lavt væskeinnhold.

 • Faste oster kan holde i 1-12 måneder i kjøleskapet. Noen lagrer de i flere år, her gjelder det å ha god kjøleskap hygiene.
 • For semiharde oster så kan vi si en maks tid på ca 3-6 uker. Taleggio, Chameu, Reblochon.
 • Bløte/myke oster som camembert, brie, reblochon osv holder i 1-6 uker. Sistnevnte vil som oftest få mugg på overflaten, på noen oster kan som regel dette skjæres vekk,men som regel indikerer dette at den er på hell. Lukter det/smaker det ammoniakk bør du uansett ikke spise den.
 • Lukt, se og smak deg frem hvis du er usikker på om osten er OK.
 • Ikke la deg skremme av mugg, det er en del av osten naturlige flora.