Norsk ost

Norske oster

Norsk ost og norske ysterier er i mange tilfeller svært undervurdert. Dette er tross alt noe av de mest edle vi kan finne av norske landbruksprodukter. Vi har blant  annet ost fra en av Norges nordligste ysterier, Øverli Ost, med deres kjente Tomê Pasvik.

Ostemaker

Ivar Øverli driver sitt ysteri midt i rovdyrrike Pasvik.

 

 

 

Valbjør Gård produserer Anna hvitmugget geitost, samt noe produksjon av spekemat.

Vi mener norske småprodusenter representerer smaken av Norge, råvarene produseres rett ut av kulturlandskapet  som er skapt gjennom tusenvis av år med jordbruk.

Med påvirkning fra Europa

Flere ysterier i Norge har de siste årene fått hjelp fra både franskmenn og italienere i håp om å bedre sine produksjonsmuligheter. Dette har vært med på å gi norsk ost et skikkelig løft. Noe som senere har gjenspeilet seg i entusiasmen og oppblomstringen av de nye ostene.

Med norske råvarer, og sydeuropeisk kompetansetilførsel har norske oster nå fått samme kvalitet og særpreg som sine konkurrenter i sør europa. Det at produktene i tillegg er kortreist gjør det hele litt artigere.

Thorbjørnrud (Jevnaker) har Olav Lie Nilsen startet med osteproduksjon i hotellets gamle svømmehall. Med kompetanse fra Sveits og ca 100 kyr har de produsert blåmuggost og Cheddar i sitt nye ysteri. Deres hotell er nå selvforsynt med ost, og vi ser frem til Olav setter i gang med «kommersiell» produksjon.

Blå KuAmir24