Drikkeguide for ostefamilier

Drikkeguide for forskjellige ostefamilier

Ost og vin er en sikker kombinasjon, og mange har nok allerede funnet sine kombinasjoner mellom både rød og hvit vin, sammen med ulike typer ost. Allikevel kan det være interessant å se hva «ekspertene» mener er de rette kombinasjonene – for det er jo slik at enkelte smaker passer bedre sammen enn andre.

I denne drikkeguiden skal vi se nærmere på hvilke typer ost man bør kombinere med blant annet rødvin, hvitvin og øl.

Hvitvin og ost

Hvitvin og ost
Det finnes mange forskjellige typer hvitvin, og PROVOC avhengig av om man drikker Chardonnay, Riesling eller musserende hvitvin, så er det også ulike typer ost som passer bedre enn andre.

Chardonnay

Brie ostDen populære vinen Chardonnay er en av bestselgerne hos Vinmonopolet. Det finnes flere forskjellige typer Chardonnay, og for den tradisjonelle varianten så anbefaler vi en fyldig og kremet ost som brie. En god og passende ost er Brie Coeur de Lion. For den nyere typen Chardonnay, som gjerne stammer fra USA og andre land med tropisk klima, så anbefaler vi en ost med sterkere smak – for eksempel Tomme de Savoie.

Riesling

Også Riesling er en type hvitvin mange nordmenn nyter sammen med ost. En tørr Riesling kan man kombinere med frisk chevre (Chèvre Chabichou du Poitou). En søt Riesling anbefaler vi en wholesale jerseys kontrast til, gjerne i form av en salt ost eller en ost med mye smak i. Et godt eksempel på dette er blåmuggosten Colston Bassett Stilton.

Musserende hvitvin

I anledning fest er det mange som liker bobler i glasset, og da er det en god ting at bobler og ost også går som hånd i hanske. Musserende hvitvin eller champagne – uavhengig av om den er tørr eller søt i smaken – passer godt med fet og kremet ost, som Chèvre D’Argental. Eller en av våre bestselgere som er en vinner blant alle gjestene – Brillat Savarin.

Rødvin og ost

Rødvin og ost
For andre igjen så er det rødvin som por er den selvskrevne kompanjongen til ost, selv om hvitvin kanskje er det mest vanlige tradisjonelt sett. Skal man dog nyte rødvin og ost sammen, så er det generelt fast og kornete ost som passer best – i motsetning til hva vi har sett ovenfor, der fet og kremet ost med saltsmak gjerne passer bra sammen med hvitvin.

Cabernet Sauvignon

En smakfull vin som dette trenger en ost som er minst like kraftig. Beaufort er utmerket til den tradisjonelle rødvinen Cabernet Sauvignon, mens den nyere varianten av vinen passer godt med en fast og syrlig cheddar.

Pinot Noir

Til denne noe lettere rødvinen passer nær sagt alle typer ost. Spesielt den saftige franske osten Chaource AOP egner seg bra til Pinot Noir. Så lenge osten er fet og smakfull, så er dette en flott kombinasjon!

Shiraz

Den moderne og trendy Shiraz-vinen er en smakfull vin med mange fruktlige smaker. Kan kombineres med en kremte og melkebasert ost, som CRESCENZA – men passer også bra med en fast og smakfull ost som Le Gabietou.

Øl og ost

Øl og ost
Tradisjonelt sett har ost og vin vært den naturlige kombinasjonen, men stadig flere får øynene opp for godt øl sammen med en velegnet ost.

Mørkt øl

Mørkt øl og cheddar har vært en sann kombinasjon i mange år. Engelsk cheddar passert umerket for alle typer mørkt øl. Andre typer oster med kraftig smak passer som regel bra til mørkt øl.

Hveteøl og lys øl

Hveteøl med sin noe syrlige smak egner seg bra med en mild ost ost, gjerne en сети kremte type. Chèvre camembert er et utmerket valg her, men også andre typer chevre passer bra. For eksempel Crottin.

Øl av typen Stout eller IPA vil man gjerne kombinere med en typisk blåmuggost. Blå Kjerringøy kan være et godt valg til disse øltypene.